De ramen in de St. Lambertuskerk te Veghel

– Onbekende schatten in glas in lood in de St. Lambertuskerk –

Binnen de heemkundekring Vehchele is na negen jaar het project van een aantal vrijwilligers om de gebrandschilderde ramen in de St. Lambertuskerk te Veghel te beschrijven afgerond.

De glas-in-loodramen hebben de architecturale schoonheid van deze monumentale kerk van de architect dr. Pierre Cuypers beslist nader ingekleurd en zijn door hun lichtinval mede bepalend voor de sfeer in de kerk. Ze verdienen daarom een goede beschrijving.

Deze ramen zijn op een paar uitzonderingen na gerealiseerd tussen 1883 en 1895 door het glasatelier Stalins en Janssens in Antwerpen.
Ze bieden een goed en prachtig zicht op de godsdienstige onderwerpen die einde 19e eeuw voor de gelovigen in de parochiegemeenschap van Veghel maar ook daarbuiten van belang waren.

Alle ramen zijn gefotografeerd en de foto’s zijn kwalitatief van hoog niveau!
De bijbehorende teksten belichten de godsdienstige achtergronden; niet de kunsthitorische.

Nadat in 2020 een brochure is verschenen met een selectie van de gebrandschilderde ramen en de beschrijvingen – het boekje is nog verkrijgbaar – is nu bij de heemkundekring Vehchele een web-pagina open gesteld waarop alle ramen met de beschrijvingen worden getoond.

De site is te bereiken via de website van de heemkundekring Vehchele, onder het tabje Publikatie.
Of direct via: https://www.vehchele.nl/de-ramen-in-de-sint-lambertuskerk/
Op deze startpagina klikt men onder de afbeelding van het portaal van de kerk op:
Klik hier om alle ramen in de St. Lambertuskerk te bekijken

Via een plattegrond en index kan men vervolgens de verschillende ramen vinden, waarbij eerst het totale raam wordt getoond. Vervolgens kan men verder klikken naar de detailafbeeldingen met de beschrijvingen: de achtergrond bij de afbeelding, de feitelijke afbeelding – gemarkeerd door een # – en enige aanvullende opmerkingen. Ook de groepen van ramen zijn van een inleiding voorzien.

Na de beschrijvingen van de ramen volgen er vier aanvullende artikelen. Allereerst enige informatie over de ontwerpers en de ateliers die de gebrandschilderde en enkele geschilderde ramen hebben gerealiseerd. Vervolgens is er uitgebreid aandacht voor de vormen en de maatvoering van de verschillende ramen (spitsboogvensters en grote roosramen).
Ook is er, uiteraard slechts in hoofdlijnen, een geschiedenis van de St. Lambertuskerk in Veghel toegevoegd en een geschiedenis van de R.K. Kerk in (Noord-)Brabant. Een verklarende woordenlijst en een literatuuropgave ronden het geheel af.
Een korte orgelcompositie, gespeeld op het orgel van de kerk, biedt een sfeervolle muzikale impressie van deze kerk en de ramen.

Foto boven dit bericht: © Henk van der Voort