Wat is Familiepastoraat?

Wonderzoeken, Familiepastoraat

Vanaf november 2021 is in Veghel het Wonderzoeken Familiepastoraat gestart. Daarin zijn de sacramenten van de Eerste Communie en het Vormsel opgenomen.

In deze folder laten we je meer zien van het familiepastoraat en geven we je informatie over het komende jaar en de sacramenten Eerste communie en Vormsel. Mocht je na het lezen nog vragen hebben en/of behoefte hebben aan contact, staan wij graag voor u klaar. U vindt contactgegevens in het document of op deze website. Direct aanmelden voor de Eerste communie of het Vormsel kan op deze website.

Familiepastoraat: samen met het hele gezin op reis

Het familiepastoraat wil gezinnen, ouders en kinderen met elkaar verbinden. De sacramenten van de Doop, de Eerste Communie en het Vormsel horen bij elkaar en vragen om een gemeenschap. Binnen het Familiepastoraat kunnen gezinnen met elkaar oplopen. Elkaar ontmoeten en leren kennen, samen ontdekken en beleven wat ons als mensen ‘van de weg’ (zo werden de eerste Christenen genoemd) verbindt.

De missie van het familiepastoraat is om samen met ouders en kinderen het geloof in “meer dan we kunnen zien” te ‘W’onderzoeken.

Samen komen: 10 samenkomsten per jaar

Het Familiepastoraat biedt 10 maanden  van het jaar een programma waaraan je als gezin kunt deelnemen. Bijna altijd is dit op een zondagochtend. Zie planning

  • De ene maand is het een viering voor het hele gezin.
  • De maand daarop ontmoeten de gezinnen elkaar.

Vieringen en ontmoetingen zijn bedoeld voor het hele gezin. Kinderen van alle leeftijden kunnen deelnemen. Iedereen is welkom. Samen gaan we de wonderen van ons geloven en leven onderzoeken.

Een eigen bijbel maken
Samen met je gezin maak je ook een (werk)boek, een eigen Bijbel waarin je kunt opschrijven of tekenen of plakken wat je meemaakt. Je ontvangt ook huiswerk. Voor een kijkje in een eigen bijbel klik hier.Dit boek krijg je de eerste keer dat je deelneemt aan een viering of ontmoeting. Of je haalt het op in de pastorie, Burgemeester de Kuijperlaan 1.Een filmpje van wat je ermee kunt doen, vind je hier.

Wonderzoeken

Wonderzoeken:  het Familiepastoraat wil de verwondering opzoeken. Want is er meer dan dat wij kunnen zien?
In de wereld waarin we nu leven kunnen we ons de hele dag bezighouden met werk, school, hobby’s, sociale media. Het leven biedt ons heel veel mogelijkheden en keuzes. Hoe vind je daarin je weg? En is dat alles?
Het familiepastoraat biedt 1 x per maand de ruimte om samen te komen om even stil te staan, even weg uit de hectiek van alles wat “moet”. Ruimte om op zoek te gaan naar wat er voor jou en je gezin echt toe doet. Wat is echt belangrijk? En sta je er echt alleen voor?

De missie van het familiepastoraat is om samen met ouders en kinderen “dat geloof in het meer dan we kunnen zien” te Wonderzoeken.
God? Wat of wie is dat? Wat wil je je kinderen meegeven? Hoe vul jij je eigen geloof in? Hoe past het in je leven nu?
Samen (her)ontdekken wie Jezus is en wat hij ons kan leren. Ook in deze dagen zijn zijn vragen en uitspraken van toepassing en kan hij ons aan het denken zetten.
Wonderzoeken verwijst naar de wonderen die Jezus verricht zou hebben. De kant van het katholieke geloof die vaak het meest aanspreekt, de mooie verhalen. Tegelijkertijd zijn ze wel echt waar? Zou Jezus echt over water hebben gelopen? Het zal niet echt gebeurd zijn, maar wat betekenen die verhalen voor ons en wat hebben ze ons te vertellen? Samen gaan we dat onderzoeken. En misschien is het ook wel zoeken.
Wonderzoeken verwijst ook naar ‘je verwonderen’ over de wereld om je heen. Jezus liep misschien niet over water maar er zijn dieren die dat wel kunnen. Hoe wonderlijk is dat? Samen de tijd nemen om hier even bij stil te staan en te ervaren hoe mooi onze wereld in elkaar zit. Hoe wil jij in deze wereld staan? Wat zijn je verlangens? Je verwachtingen? Loop je ergens tegen aan?

Samen doen, leren en vieren. Je staat niet alleen, je ontmoet elke keer een vriendelijk gezicht. En samen ontmoeten we elke keer Jezus op een gezinsvriendelijke wijze. We organiseren 5 keer per jaar een activiteit, zoals een picknick, een wandeling of leuke workshops en 5 keer per jaar een gezinsviering. Rondom thema’s als “Samen eten”, “Samen leven”, “Thuis zijn”, “Ken je mij”, “Rust vinden” en “Voeten op de grond” gaan we samen wonderzoeken!