Restauratie van unieke kerkmaquettes Veghel en ’s-Hertogenbosch nadert voltooiing

Roermond, 3 april 2024 – De eeuwenoude pracht van de Sint Lambertuskerk in Veghel en de Sint Jacobskerk in ’s-Hertogenbosch is binnenkort weer in volle glorie in Roermond te bewonderen. Dan is de restauratie afgerond van twee unieke maquettes van beide kerken die indertijd met liefde en vakmanschap zijn vervaardigd door Pierre Cuypers en zijn zoon  Joseph Cuypers.

De maquettes zijn zeer zeldzaam: er zijn nagenoeg geen maquettes bewaard gebleven die door Cuypers zijn gemaakt om de ontwerpen aan de opdrachtgevers te presenteren.

Deze historische maquettes ondergaan momenteel een zorgvuldige restauratie in het Cuypershuis. De restauratie, verzorgd door restaurateur Tim Schoenmakers, bevindt zich in de laatste fase en wordt medio mei afgerond.

Het Cuypershuis nodigt het publiek van harte uit om deze laatste fase van de restauratie op de voet te volgen. Normaal gesproken vindt een dergelijk project achter gesloten deuren plaats, maar nu kan de bezoeker de restauratie op zaal live aanschouwen. Daarmee biedt biedt het Cuypershuis een unieke gelegenheid om getuige te zijn van de restauratie door  Tim Schoenmakers, die iedere vrijdag en zondag aanwezig is om aan de maquettes te werken en bezoekers alles te vertellen over het restauratieproces.

“Deze maquettes zijn niet alleen artistieke hoogstandjes, maar ook waardevolle historische artefacten die een belangrijk deel van ons cultureel erfgoed vertegenwoordigen,” aldus Bernard Ellenbroek, zakelijk leider van het Cuypershuis. “We zijn verheugd dat we binnenkort deze gerestaureerde werken aan het publiek kunnen presenteren en nodigen iedereen uit om de restauratie op zaal van dichtbij te komen bekijken.”

Het Cuypershuis vertelt het verhaal van architect en vormgever Pierre Cuypers, beroemd om zijn vele creaties zoals het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam, Kasteel de Haar in Haarzuilens, de gerestaureerde Munsterkerk in Roermond en het verbouwde Binnenhof in Den Haag. Ook in de provincie Noord Brabant zijn heel wat ontwerpen van zijn hand te vinden.

In het Cuypershuis ervaren bezoekers hoe hij zijn ontwerpen maakte en met een tomeloze werklust en ambitie aan de man bracht. De vroegere bedrijvigheid in het bijzondere gebouw is zicht- en voelbaar, waardoor een bezoek aan het Cuypershuis een onvergetelijke en inspirerende ervaring is voor jong en oud. Naast de vaste presentatie over het leven en werken van Pierre Cuypers, is er ieder half jaar een wisseltentoonstelling te zien die aansluit op de manier van werken van Cuypers. Tot en met 12 mei is de wisseltentoonstelling: Onder de Wol – Christien Meindertsma te bezoeken. Onder de wol nodigt bezoekers uit om de verhalen achter wol, het woloverschot en nieuw gebruik te ontdekken.

Cuypershuis
Pierre Cuypersstraat 1
6041 XG Roermond
www.cuypershuis.nl